علائم لکنت زبان

لکنت زبان

اگر از متخصصان غربی لکنت زبان سئوال شود که : علائم لکنت زبان چیست ؟

اغلب پاسخ می دهند : قفل ، تکرار ، کشش .

بنا براین ، اگر در گفتار شخصی این سه مشخصه دیده نشود ، آیا میتوان ادعا نمود که او لکنت ندارد ؟ خیر ، زیرا لکنت زبان علائم و ویژگی های مختلفی می تواند داشته باشد که تشخیص و ارزیابی آنها ، فقط از عهده کسانی بر می آید که با واکنش های این عارضه آشنایی کافی داشته باشند . در این مورد ، من دوستان گروه درمان را از هر مرجع دیگری صاحبنظرتر می دانم . روشن است درک عمیق این واکنشها از عهده کسانی بر می آید که خود با آن دست و پنجه نرم کرده باشند .

مشاوره گفتار درمانی

مشاوره با کارشناس گفتار درمانی در کلینیک دکتر فرهمندپور


    درخواست مشاوره گفتار درمانی

    علت اینکه متخصصان غربی تعداد افراد لکنت دار را یک در صد کل جمعیت ارزیابی می نمایند ، غفلت از دو نکته مهم می باشد :

    1.  کمتر فرد لکنت داری را می توان یافت که به لکنت خویش اعتراف کند .
    2.  علائمی را که به عنوان مشخصه های لکنت زبان ارائه می دهند _ قفل ، تکرار ، کشش _ فقط مربوط به بخشی از لکنت ظاهری می باشد و کل لکنت بان را در بر نمی گیرد .

    در کتاب راز لکنت زبان ، دوستان گروه درمان تعداد افراد لکنت دار را بیش از سه در صد جمعیت تخمین زده اند ؛ ولی تخمین دوستان جدید به بیش از پنج در صد می رسد .

    * خدا بخیر کند !

     

    تارهای صوتی

     قفل ( اسپاسم تارهای صوتی در حالت بسته )

    در این وضعیت ، تارهای صوتی هنگامی که روی هم قرار گرفته اند دچار اسپاسم می شوند و در نتیجه شخص نمی تواند از تارهای صوتی خود صدایی تولید کند

     کشش ( اسپاسم تارهای صوتی در حالت تولید صوت )

    در این وضعیت ، تارهای صوتی که به منظور تولید صوت به هم نزدیک شده اند ، دچار اسپاسم می شوند و در نتیجه شخص صدای مورد نظر را می کشد : آ….

     تکرار (اسپاسم متناوب تارهای صوتی در حالات قفل و تولید صوت )

    در این وضعیت ، اسپاسم تارهای صوتی به طور متناوب از حالت تولید صوت به حالت قفل رفت و برگشت می نمایند : آ ، قفل – آ ، قفل – ….

     بازدم ( اسپاسم تارهای صوتی در حالت استراحت )

    در این وضعیت ، تارهای صوتی در حالتی که کاملا از هم باز هستند دچار اسپاسم می شوند . در نتیجه تارهای صوتی نمی توانند به منظور تولید صوت به هم نزدیک شوند و هوای ریه بی هدف از بین آنها خارج میشود .

    ویژگی های پنهانکاری لکنت زبان

    ( ترفندهایی را که شخص می آزماید و به تدریج در ارتباطات مختلف به کار می گیرد ، رفته رفته در خصوصیات و زندگی او تثبیت می شود ؛ تا آنجا که اغلب فراموش می کنند آنها را خود به منظور گریز از لکنت زبان ساخته و پرداخته اند )

     متغیر شدن سرعت گفتار

    ضمن صحبت ، وقتی در شرایط خاص قرار می گیرد ، به علت پیوند شرایط خاص با هیجان ، سرعت گفتار افزایش می یابد . شیوه گفتار آنان مانند کسی است که در حال راه رفتن است و شما می بینید سرعت راه رفتن و اندازه گامهای او بی دلیل تغییر می یابد .

     متغیر شدن فشار گفتار

    می بینید شخصی در حال حرف زدن است ، ولی بعضی وقتها فشار روی صدا ها یا کلمات بیشتر می شود . آنها به قدری با این شگرد خو می کنند که دیگر نمی توانند به چگونگی گفتار خویش بیندیشند . شیوه گفتار آنان مانند کسی است که در حال حمل چمدان با ارزشی می باشد و هر وقت که به ارزش محتویات چمدان می اندیشند ، دسته آنرا محکمتر می گیرند .

     متغیر شدن تن صدا

    شخص وقتی با شرایط خاص روبرو می شود ، سعی می کند با تغییر تن صدا _ زیر یا بم _ پیوند شرایط خاص را با لکنت خویش قطع نماید .

    * دیده می شود صدای برخی افراد غیر لکنتی در هنگام ذوق زدگی و هیجان نیز زیر می شود ؛ ولی افراد لکنت دار در برابر هیجانی این واکنش را بروز می دهند که ریشه آن در ذهنیت خود آنان نهفته ، نه در هیجان موضوعی که با آن مواجه هستند .

     متغیر شدن دم و بازدم

    معمولا فردی که طی سالها دست و پنجه نرم کردن با لکنت زبان آموخته است « دم گرفتن » می تواند سبب کاهش لکنت او شود ، در بعضی شرایط دم های پر و مشخص و در شرایطی دیگر ، از « هوای باقیمانده » ریه برای ادامه صحبت استفاده می کند .

     واکنش های خاص

    افراد لکنت دار به برخی موضوع ها واکنشهای خاصی نشان می دهند که با واکنشهای افراد غیر لکنتی متفاوت است . برای مثال ، اگر شما از یک فرد غیر لکنتی بپرسید :

    آقا شما لکنت دارید ؟ او در حالی که با کنجکاوی و تعجب شما را نگاه می کند ، می گوید :

    نه – فکر نمی کنم – نمی دونم والا – به نظر شما دارم ؟ و ….

    حال اگر همین سئوال را از یک فرد لکنت دار بپرسید :

    یکه می خورد – واکنش تند بروز می دهد – از شما فاصله می گیرد – از محک خوردن و محک زدن می هراسد – از شما یا می رنجد یا متنفر می شود – و … و از آنجا که برایش مهم است بداند شما چگونه به اسرار او دست یافته اید ، ممکن است با احتیاط به تعقیب شما بپردازد تا شاید پاسخ خود را بیابد .

    دوره آموزشی

    هشدار

    « تشخیص ویژگی های پنهانکاری در لکنت زبان » و علائم لکنت زبان به ظرافت و تجارب خاص و گسترده ای نیاز دارد ؛ بنا بر این ، در صورت مشاهده چنین ویژگی هایی دراطرافیان خود ، هیچگاه آنها را _ حتی به شوخی _ به داشتن لکنت زبان متهم نکنید ، زیرا :

    1.  کنجکاوی در دنیای درون افراد را باید فضولی نامید ؛ و می دانید بیان حقایق این عارضه ، از وظایف گفتار درمان است .
    2.  اگر شخص لکنت نداشته باشد ، اعتبار شما کاهش می یابد .
    3.  اگر لکنت داشته باشد ، شما سبب رنجش و آزردگی دوست خود شده اید .

    جهت مطالعه کتاب راز لکنت زبان کلیک کنید!

    4 thoughts on “علائم لکنت زبان

    1. قاسمی درمانگر says:

      استاد گزامی جناب آقای فرهمندپور مطالب شما را در مورد ویژگیهای لکنت با دقت مطالعه کردم یک تناقض بزرگ در ذهن من هست که از شما می خواهم با راهنمایی بیشتز این نقض را برطرف کنید توضیح مکانسیم کشش (که احتمالا منظورتان همان کشیدن صدا است) وقتی ما واج صدا دار را تولید می کنیم(که منظور از واج صدا دار (واکدار voice )در مقابل واج( بی صدا voiceless) ) باید تارهای صوتی متناوب باز و بسته شوند مثلا در زمان گفتن صدای (آ ) یا (او) و.. تارهای صوتی طبق تصویر برداری از حنجره تارهای صوتی دائم باز و بسته می شوند و این باز و بسته شدن سبب ایجاد واج صدا دار می شود . این موصوع را نیز با دست گذاشتن بر روی حنجره در زمان تولید صدای آ برداشت کنیم تا اینجا که بحث کاملا روشن است سوال من اینست چطور به گفته شما در کشش (مثلا صدای آ) اسپاسم اتفاق می افتد ولی تارهای صوتی متناوب هم باز و بسته می شوند؟ که اگر باز و بسته نشوند ما صدای آ را بصورت کشش نمی شنویم؟؟

      • مدیر سایت says:

        جناب آقای قاسمی نازنین، مدتی است که پاسخ مخلص به پرسشی که از دانایی و تسلط شما بر می آید، بطور خودکار و در اثر جابجایی در سرورها پاک شده. عرض کردم اسپاسم حنجره، حاصل اسپاسم عضلات حنجره و عضلاتی است که تارهای صوتی را بهم نزدیک یا از هم دور میکنند؛ ولی لرزش تارهای صوتی، حاصل فشار هوایی است که از پشت آنها به بیرون رانده میشود. اسپاسم عضلانی با لرزش تارها دو مقوله جدا هستند. اگر ناکافیست، بنده با افتخار بطور حضوری در خدمتم.

    2. دوست says:

      چه عامل فیزیکی رخ می دهد که تارهای صوتی در حالت استراحت هم دچار اپاسم می شوند؟

      • مدیر سایت says:

        عزیزم منظور از حالت استراحت، قبل از شروع به گفتار است، نه اینکه شخص همینطوری نشسته باشه و تارهایش منقبض شوند.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *